Fészek:

Ha egy idegen fészekről beszélünk sose egy álló nyálkupacra vagy szeméthalmazra,gondoljunk. Az idegenek rendkívül pontosan, egyfajta munkamenetet követve építik fel a fészket. Különböző nagyságú és formájú motívumok követik egymást. A fészek kiépítésének kétféle lehetősége van:

A.: Önálló, új fészek építése

B: Egy már elkészült épület fészekké alakítása.

Mind két variációban van sok közös vonás. Az első, ha önálló új fészekről beszélünk, akkor az idegenek az adott bolygón mindig egy védett és gazdatestben bő területet keresnek, ahol felépíthetik a fészket. A fészek építésre felhasználnak mindent amit csak találnak, legyen az akármilyen szemét, elkorhadt fa, állati maradvány, ha nincs más esetleg feláldoznak pár egyedet maguk közül, a lényeg, hogy a fészek felépüljön. A boly kiépítése közben az idegenek szinte csak ezzel vannak elfoglalva és a királynő biztonságával. Egy adott bolygón kiépült idegen fészek kinézete általában egy kúp alakú képződmény. A kialakítják benne a járatokat, külön tojókamrát, gazdatest kamrát, tartózkodási helyet, éléskamrát hoznak létre. A fészek könnyen átjárható, hogy ha esetleg támadás érné a bolyt, villám gyorsan tudjanak reagálni a behatolásnak.

 
 

??Amilyenből az idegenek a fészküket készítik és az áldozataikat mozgásképtelenné tévő béklyókat, készítik? a Társaság okos tojásainak még nem sikerült megállapítaniuk az anyag összetételét, csak annyit tudtak róla, hogy az idegen herék hozzák létre a nyálukból és az egyik belső mirigyük váladékából.?

Stephani Perry - Aliens: Az őrjöngő Halál

 

 

Ha egy meglévő épületet alakítanak ki, ugyancsak fontos a biztonságos hely kiválasztása. A meglévő dolgokból alakítják ki maguknak a fészket. A bolyban ügyelni kell a hőmérsékletre, pl.: a tojás kamrába melegebbnek kell lennie a hőmérsékletnek, mint a boly többi részében. A behurcolt gazdatesteket a falhoz rögzítik az idegenek a nyáluk és az egyik belső mirigyük kiválasztásával. Ez a gyantaszerű, rendkívül erős tapadást biztosító anyag a gazdatest végtagjait a falhoz tapasztja. A begubózott élő szervezet szinte moccanni sem bír innen. Általában a gazdatesteknek külön terme van a fészken belül. Miután megtörtént a begubózás a dolgozók egy tojást tesznek a feltapasztott élőlény alá, s kezdetét veszi a megtermékenyítés, majd a születés. A begubózás másik előnye, hogy a már kikelt mellkas törő kedvére lakmározhat a már elhalt élőlény testéből. Általában az idegenek mikor ?lehibernálják? magukat, legtöbbjük a falra mászik és a légzőcsápok felett és a nyak alatt lévő pengetüskés kinövést, betolják a fészek falába, hogy ezzel rögzítsék magukat oda. A fészek kidolgozott motívumai között az idegen szinte észrevétlenül tud meglapulni, s így azonnali támadást tud indítani szükség esetén. A fészek színérő nehéz lenne világos képet alkotni. Általában a sötétkék, sötétzöld és a fekete a motíváló szín, de erősen közrejátszik a felhasznált alapanyagok színe is.

 

Tojás:Az idegenek az életüket ebben az ovális alakú tojásban kezdik. A tojás körülbelül 50-60 cm magas. A tojás fala kissé rücskösnek tűnik, félig meddig áttetsző is, s préda közeledtével illetve aktiváláskor szinte átláthatóvá válik a fala. Ha a tojás közelébe gazdatest kerül, kinyílik és a benne lakozó arcmászó, elvégzi a feladatát. A tojás szerepe ezzel lezárult.

A tojást 4 húsos szirom zárja be, s ?aktiváláskor? ez hajtódik le a tojás széleire, s ezzel utat enged az arcmászónak. A tojás -t a királynő tojja ki, s benne is fejlődik ki, majd egy tojócsőnek nevezett képződménnyel engedi ki a felszínre. A tojócsőben egyszerre több száz tojás is keringhet.

Normális esetben ( a fészekben) a fészekben az idegen dolgozók készítik elő a gazdatesthez, általában a fészekben van külön tojószoba, ahol megannyi ?bölcső? kap helyet. A talpazathoz különböző mintázatú és különböző célt betöltő csövek és erek kötik melyek részben táplálékot, nyújtanak, valamint ha illetéktelen behatolók rálépnek ezekre a csövekre a tojás, aktiválódik, egy amolyan impulzust kap ami életre kelti a benne lakozó kis bestiát.

A tojás könnyen éghető de ő is rendelkezik savas védekezési mechanizmussal.

Vannak elméletek miszerint a fészektől különvált egyed is tud tojást tojni, s igyekszik királynő embriót hordozó tojást tojni.

 

Arcmászó: Leginkább valami csontos kézhez hasonlítható az arctámadó. 8 csontos ujja van és egy hosszú farka, melyekkel remekül tud szaladni, s farka segítségével hatalmasokat ugrani. A lény hossza kb.: 80-90 cm között mozoghat.

Amint a tojás közelébe kerül a gazdatest, vagy a tojás kerül a gazdatest közelébe, az arcmászó rendkívül gyorsan reagálva veti rá magát az áldozatára. ?Ujjaival? körbefogja az adott lény arcát, s hosszú farkával körbecsavarja a nyakát. Az Arcmászó testén található még úgynevezett légzsák is, ami segítségével képes kiválasztani a gazdatest számára szükséges levegőalkotó részeket, s a lény torkán lenyomott csővel életben tartja, valamint ezen a csövön keresztül juttatja a lény testüregébe az idegen embriót. Ilyenkor a gazdatest elveszi az emlékezetét (valószínűleg valami kábító folyadékot vagy gázt használ fel erre a célra az arcmászó) hogy a megtermékenyítés zavartalanul végre játszódjon. A megtermékenyítés időtartama néhány órától egészen 1-2 napig is eltartat. A megtermékenyítés befejeztével az arctámadó lemászik a gazdatestről, fedezéket keres, majd elpusztul. Egy arcmászó csak egy gazdatestet tud megtermékenyíteni. Az arcmászónak dupla bőre van, és a két bőrréteg között helyezkedik el a vére, ami sav, melyet, vagy legalább is hasonlót, szükség esetén ki tud választani, s ezzel áttud hatolni az általa nehézségeket okozó akadályokon.

 

 

 

??De ennél még érdekesebb, hogy a lény másodlagos, belső bőrszövetének sejtjei folyamatosan elhalnak, s ezek helyére polarizált, szerves szilikátot épít be. Úgy látszik, dupla bőre van, s a sav a két réteg között helyezkedik el. Ráadásul a sav mintha nagy nyomás alatt áramlana??

Alan Dean Foster - Alien: A Nyolcaik Utas A Halál.

 

A lény rendkívül jól alkalmazkodik a környezetéhez, nem jelent gondot neki, ha egyik környezetből a másikba kerül.

A királynő embriót hordozó arctámadók valamelyest nagyobbak, bőrük sötétebb és ujjaik között valamiféle hártya feszül.

 

 

További érdekességek:

- Az arctámadónak a filmregényben még volt szeme is, mint ahogy Giger vázlatain is.

A mellkasrobbantó csakis egy olyan gazdatestben fejlődhet ki, amit az arcmászó képes megtermékenyíteni.

Az arctámadó a gazdatest mellüregébe táplálja az embriót, ahol hihetetlen gyorsan fejlődik ki.

Mellkasrobbantó:

A mellkasban a kígyó alakú idegen a gazdatest fehérjéiből és zsírszöveteiből építi fel saját vázát, megtámadja a keltető szöveteit, sejtjeit céltudatosan formálja, változtatja át ezzel is a saját nyugodt kifejlődését elősegítve. Különlegessége még abban rejlik, hogy egyfajta teret képes kibocsátani, ami a különböző letapogató műszereket megbolondítja, s így láthatatlanul tud megnőni.

 

 

?Kane tunikáján vörös folt jelent meg. Gyorsan terjedt lefelé a jókora, szabálytalan vérfolt. A zaj, amit ezután hallottak, olyan volt, mint amikor a ruha elreped, s ez a hang visszataszítóan bizalmaskodónak tetszett a zsúfolt szobában. Kane inge szétvált, mint a dinnye héja, s kétoldalt visszahajolva engedett utat a középről kibújó öklömnyi fejnek, mely kígyófejként vonaglott és csavarodott ide-oda. Az apró koponya első pillantásra másból sem állt, mint éles, vértől szennyes fogakból. Fakó, piszkosfehér bőrét még bíborvörösen sötétlő nyálka borította. Egyetlen külső szerv, még szem sem látszott rajta. Már érezték émelyítően bűzös, undorító szagát is.?

ALIEN - A NYOLCADIK UTAS A HALÁL

 

Kifejlődésének kb.: 1 nap esetleg pár óra kell, kivéve a királynőnek, mert annak több idő szükséges a kitörésig. A mellkasroppantó kb.: 50-60 cm, leginkább kígyóra emlékeztető, barnás színű tűhegyes fogakkal rendelkező fenevad. Szeme és egyéb érzékszerve nincs.

A mellkastörők rendelkezhetnek kisebb végtaggal, melyekkel magukat könnyebben ki tudják bújtatni a halott élőlényből. A fészekben, vagy nyugodt környezettben a megszületett mellkasrobbantó elkezdi enni a gazdatestét, ezzel is felgyorsítva a kifejlődési folyamatot. Veszély esetén azonnal rejtekhelyet keres, majd ott fejlődik ki, leveti különböző időszakonként magáról a már kinőtt bőrt. A teljes kifejlődéshez több hosszú óra, esetleg nap szükséges.

A mellkasroppantók bőre rendkívül vékony melyet könnyen meglehet sebezni, viszont a vére ugyan csak a többi fejlődési szakaszban lévő idegenével koncentrált sav. Az, hogy rendelkezik e már kifejlődött lábakkal, elkülönült fejjel stb. a gazdatestben lévő helytől, illetve annak különleges testi elváltozásaitól (pl.: Predator csáprágói) függenek.

Királynő mellkasrobbantó: Sokkal bonyolultabb, mint a normál idegeneké. Valamivel nagyobb a testmérete, s 4 kis kart és 1 pár lábat visel, fején pedig a csontkorona kezdeti képződménye is észrevehető.

Harcos/Kifejledt Idegen:

 

Minden idegen átveszi a gazdatest belső és külső tulajdonságainak, emlékeinek, képességeinek stb. kisebb nagyobb részét. A kifejlett idegen közel 2 vagy 2 és fél méter magas lény. Vére rendkívül erős sav. Kitűnően alkalmazkodik bármilyen környezethez, amibe kerül, legyen az oxigénben dús levegő, egy zord hideg bolygó vagy akár a légüres tér. Az idegeneket az ösztön és az adott körülmények vezérlik. Érzékelik agyhullámokat és képes a beérkező jelek alapján képet alkotni az élőlényről.

 

Test felépítés:

Az idegen testét kemény szilíciumborítású réteg fedi mely feketés vagy barnás színű, ez a lény úgynevezett páncélja. Az idegenek hátán légző csápok található, pontosabban 4 darab melyek hajlékonyak/rugalmasak és a környezethez való alkalmazkodást segíti elő valamint ún.: megfélemlítési eszköz is lehet. A légző csápok egyes egyedeknél elmaradhatnak, melyek oka lehet a gazdatest különleges felépítése vagy az adott környezet is. A légző csápok felett és a nyak alatt egy merev tüskés kinövés található. Ezt a képződést tolják be a fészek falába, így erősítik magukat hozzá, s így a kezek szabadon maradnak egy-egy esetleges támadás indítására. (Ez ugyan csak egyes példányoknál elmaradhat.) Minden idegen rendelkezik egy hosszú farokkal. A farokon tüskeszerű kinövések találhatók melynek formája egyedenként változó, általában a farok vége növekvő tüskékben végződik, s a legvégén egy pengéhez hasonlítható képződmény helyezkedik el benne idegbénító méreggel. A farok segítségével kitűnően úsznak és vele képesek a két lábon járásra is, valamint támadásoknál szúrófegyverként használhatják. A farok hossza az idegen lény méretével azonos.

A hosszúkás, banán formájú fej lehet bordázott alakzatú, de akár sima koponyalemez is, melyen nincs szem.

Elméletek szerint, hasonlóan denevérekhez, ultrahanggal tájékozódnak vagy a már korábban említett koponyalemez elülső részében található vese alakú szervvel képes megalkotni a lény felépítését, képes meghatározni melyik préda jelenthet nagyobb veszélyt stb.

 

? - A felületét fulleritburokba zárt hurlantium borítja. A belsejében két kúp alakú kinövést, azokban pedig neutronokat találnánk?-Azt hiszem ez a lény ?pszichikai vevőberendezése?. A Fullerit és Hurlantium felfogja az E-hullámokat, a kúpok pedig interferencia jeleket gerjesztenek az elektromágneses mezőkből??

ALIENS - LABIRINTUS

 

A lény szájában rendkívül hegyes fogak helyezkednek el, melyeket egy felpördíthető ajak takar el. A éles fogsor mögött egy újabb száj található mely végén ugyan csak fogsor van. A második szájat képes akár több cm-re is kilökni, melynek nem jelent akadályt, az emberi koponyát vagy csontot átlyukasztani. A szájhoz, akár csak a lény egész testéhez megjegyezendő a rengeteg lecsorgó nyál, ami valószínűleg a tájékozódáshoz segédkezik.

Két karja és két lába található melyeknek végén karmos ujjak nőttek. Számuk változó általában 4 és 6 között mozog. Lábuk állhat 2, 3 vagy 4 ízületből is. A karokon és lábukon különböző nyúlványok találhatók aminek formájuk egyedenként változó.

 

Életmód:

Az idegenek királynő alapú társadalomban élnek. Egy bolyban, ahol egy királynő az úrnő, aki a tojásokat rakja. A bolyt mindig egy biztonságos gazdatestekhez közeli helyen építik fel. A boly felépítésében mindent felhasználnak, amit csak találnak: tárgyakat, növényeket elhullott állatokat, különböző maradványokat. Ha nincs más kénytelenek feláldozni néhány herét, és annak tetemével építeni a fészket. A kaptár sohasem egyetlen egy nyál vagy hulladék kupac, mindig különböző motívumok követik egymást. A boly fala zöldes, kékes, feketés árnyalatú.

A herék számára az egyének élete lényegtelen, csakis a közösség, a boly és a királynő megvédése számított. Ha kell akár több here életét, adja egy tojásért.

 

?- Elvégeztünk néhány kísérletet a királynővel. Kiderült, hogy nem igazán érdekli, mi történik a kifejlett egyedekkel. A ?szeme? láttára megöltünk néhányat de még különösebb nyugtalanságot sem lehetett észrevenni rajta. Viszont amikor a tojásai kerültek veszélybe, egészen másképp reagált.?

ALIENS - LIDÉRCES UTAZÁS

 

A bolytól távol lévő here fészket alakít ki magának, ahová a gazdatesteket hurcolja, majd tojásokat tojik vagy átalakul királynővé. Azok az idegenek melyek nem képesek e feladatok elvégzésére bizonyos időn belül elpusztulnak.

 

 

Kasztrendszer:

Warrior Alien (harcos idegen):

A harcos idegenek a boly védelmezői. Rendkívül agresszívak. Ők kutatják fel a gazdatestet és adják át a dolgozóknak. Méretük valamivel testesebb a dolgozóknál.

Agresszivitás: Átlagos

Testméret: Átlagnál valamivel nagyob

 

 

Felderítő:

Bár elvileg harcosok kutatják fel a gazdatesteket, külön ágazatként említhető meg a felderítő kaszt. A bolytól és a falkától kissé távolabb merészkedő idegenek sorolhatók ide, akik feltérképezik a területet esetleges ellenség vagy gazdatest után kutatva.

Agresszivitás: Átlagos vagy annál valamivel nagyobb

Testméret: Átlagos vagy annál valamivel nagyobb.

 

Vezér (Leader):

Mint a felderítő kasztot, ezt is meglehet említeni. A vezér idegen (mert 1 van belőle) általában a támadásokban szoktak nagyobb szerepet játszani, ő vezényli az idegen falkát. Sokkal erősebb és intelligensebb a társainál. A filmekben eddig az Alien 4-ben és az AVP-ben találkozhattunk ezzel a kaszttal. Az Alien4-ben annyira nem volt feltűnő, de ő volt az, aki részt vett a királynő kiszabadításában, Ripley fészekbe hurcolásában és ő fejét láthattuk az Auriga becsapódásának utolsó pillanataiban. Az AVP-ben a Grid Alien volt a vezér. A domináns idegent a fejsebéről könnyen fel lehetett ismerni, s erejét a 2 ragadozó ledöntése után senki sem kérdőjelezheti meg.

Agresszivitás: Nagy

Testméret: Nagy

 

Hím idegenek:

Vannak elméletek, mi szerint az idegen királynő nem tudja önmagát megtermékenyíteni, ezért bizonyos időszakokban olyan tojásokat tojik, melyekben az arcmászó hím idegen embriókat hordoz magában. Miután a termékenység lezajlott és kifejlődtek a hím egyedet, elkezdik egymást legyilkolni. Csak a legerősebb egyed élheti túl ezt a véres összecsapást, s övé a megtiszteltetés, hogy megtermékenyíthesse a királynőt. A megtermékenyítés végeztével a királynő széttépi a hím-et.

Agresszivitás: Nagy

Testméret: Átlagos vagy az átlagnál valamivel nagyobb.

 

??Az idegenek királynője különleges partenogenezis útján jött létre, de a többi egyed kevés kivétellel semleges nemű volt. A laboratóriumi vizsgálatok során kiderült, hogy eltéve, egyikük-másikuk határozottan hímnemű, de mégsem ez volt a jellemző. Amikor ezek a hímek kifejlődtek, öldöklő küzdelemben egymásnak esnek, és addig harcolnak, míg csak egy, a legerősebb marad életben. A túlélő aztán a királynő közelébe kerülhet és ha kibírja az egyetlen nőstény, a nálánál sokkal erősebb és nagyobb egyed kínzásait, ha bebizonyíthatja, hogy valóban alkalmas arra, hogy életerős utódokat nemzzen, akkor bekövetkezhet a párosodás. Ám a kiválasztott hímek dicsősége nem tart valami sokáig: rögtön a megtermékenyítés után a királynő darabokra szaggatja??

Steve Perry - ALIENS: LIDÉRCES UTAZÁS

 

Drone (dolgozó):

A dolgozó idegenek a boly karbantartói. A rendre és a tisztaságra ügyelnek. Ők tartják rendben az egész fészket, teljes mértékben a királynő szolgálatában állnak. A gazdatesteket a nyáluk, valamint egyik belső mirigyükkel gubózzák, fel majd eléljük helyeznek egy tojást. Joggal mondhatjuk, hogy ők a boly gondnokai.

Agresszivitás: Átlagnál kisebb.

Testméret: Átlagnál valamivel kisebb.

 

?Az idegenharcosok eme kicsiny változatai fel-alá sürgölődtek, hogy gondját viseljék a királynőnek és tojásainak. Mit sem törődtek a közöttük bámészkodó emberek, teljesen lefoglalta őket a feladat, hogy a frissen tojt tojásokat biztonságos helyre vigyék.?

Aliens - A bolygó neve Halál

 

Praetorian (?testőr?):

A KASZT LEÍRÁSA ELŐTT ÉRDEMES MEGJEGYEZNI, HOGY EDDIG EGYIK FILMBEN SEM VOLT LÁTHATÓ:

A királynő úgynevezett testőre. A Praetorianpk kifejlett idegenekből alakulnak ki. Testi páncélzata sokkal ellenállóbb, mint a többi kasztban lévő idegené. A fejen egy elágazó csonttaréj helyezkedik el, melynek formája a királynőjéhez hasonlít?

 

Alien Queen (királynő):

A királynő a boly egyetlen nőnemű uralkodója. A közel 5-6 méter magas lény sokkal intelligensebb, mint az alattvalói. Ő irányítja a bolyt, ő osztja ki a feladatokat, ő kommunikál elsősorban az idegen herékkel. 2 pár karja van. A belső kis ?kezek? használati képessége ismeretlen, de feltehetően a tojások kimenekítésére szolgálhat vészhelyzet esetén. A légző csápok elmaradnak helyettük 3 pár tüskés kinövés található a háton. Feje nem banán alakú, hanem hosszúkás taraj korona.

 

 

Oldalmenü
Szavazás
Alien vagy Predator?
Alien(s)
Predator
Diavetítő
Naptár